Viellevoy Arbeidsmediation | Advocatuur
Niets menselijks is mij vreemd. Dus ik ben ook weleens kortaf, hoewel ik dat niet makkelijk wil toegeven. Vrijdag jl. had ik in de ochtend al een druk programma met een gezamenlijke mediationsessie in de omgeving van Nieuwegein. Terug in Oosterbeek zag ik dat mijn mailbox vol met mailtjes zat van cliënten die ik graag direct wilde beantwoorden, in ieder geval voordat ik om 15.00 uur weer in bespreking zou gaan. Ik wist niet of ik er anders dezelfde dag nog aan toe zou komen. Omwille van de tijd gaf ik in mijn beleving korte kernachtige antwoorden, met de bedoeling om de ander snel op weg te helpen. “Ja, dat klopt, maar het procesverslag is geen letterlijke weergave van wat besproken is in mediation”.

 

Zoals vaak ook in mediation werd mijn bedoeling niet opgepikt

maar werd de email geïnterpreteerd als kortaf.

 

Zoals vaak ook in mediation werd mijn bedoeling niet opgepikt maar werd de email geïnterpreteerd als kortaf. Ik kreeg dan ook snel een email terug met de vraag waarom ik geïrriteerd was. Een eyeopener en wat fijn dat die vraag gesteld werd! Want ik was helemaal niet geïrriteerd, verre van dat. Ik wilde zo duidelijk mogelijk zijn en dat met zo min mogelijk woorden.

In mediation is het missen van de (goede) bedoeling van de ander een terugkerend iets. Vaak door gebrekkige communicatie komt de boodschap verkeerd over. De ontvanger geeft een eigen interpretatie die het vertrouwen tussen beiden verslechtert. Wordt het misverstand niet uitgesproken en niet opgehelderd, dan zal een volgende miscommunicatie gezien worden als een bevestiging van de interpretatie: “Zie je wel, nu doet ze het weer!”. Een conflict is dan geboren en het kost veel meer energie van beide partijen om weer on speaking terms te komen.

Ik was dus erg blij dat ik werd aangesproken op mijn email die als kortaf werd ervaren. Het gaf mij de gelegenheid om het uit te leggen en mijn excuses aan te bieden voor de toon van de email die als kortaf ervaren kon worden. Voortaan trek ik meer tijd uit om mijn e-mails zorgvuldig te formuleren.